Tenistku Serenu Williamsovú na špici drží vitariánska diéta

Víťazstvo vo Wibledone si zaslúži poriadnu oslavu a mnohé tenistky trochu zhrešia a doprajú si napríklad grilované kura alebo hamburger s hranolkami. Nie však Serena Williamsová, ktorá je vyznávačkou surovej stravy.

 

I vďaka tej sa udržuje v skvelej kondícii a v necelých 34 rokoch sa tento rok stala najstaršou šampiónkou Grand Slamu. Prekonala tak vekový rekord Martiny Navrátilovej, ktorá je tiež vitariánkou.

Varené jedlá obetovala Serena kvôli sestre

 

V roku 2012 lekári diagnostikovali Venus Williamsovej autoimunitné ochorenie Sjögrenov syndróm. Postihuje napríklad slinné a slzné žľazy. Práve choroba bola dôvodom, prečo Venus radikálne zmenila spôsob stravovania.

 

Serena chcela sestru podporiť a prešla tiež na vitariánstvo. Priaznivci tejto diéty tvrdia, že pri tepelnej úprave pokrmov nad teplotu 42 až 45 sa ničia enzýmy a jedlo sa stáva “mŕtvym.” Surové jedlo je naopak “živé” a pomáha udržať zdravie.

 

Šalátmi a sušenými plackami sa živia celebrity vo veľkom

 

Okrem športovkýň už tomuto životnému štýlu prepadla rada celebrít a surové pochúťky sa objavujú i na ich honosných večierkoch.

 

Na vitariánstvo prešli tieto známe osobnosti:

 

  • Natalie Portman,
  • Gwyneth Paltrow,
  • Demi Moore,

 

Prvé kroky k vitariánstvu

 

Ak chcete surovú stravu tiež vyskúšať, nemusíte sa hneď stať 100 % vitariánom.

 

Skúste spočiatku zaradiť len niektoré prvky vitariánstva:

 

  • Na desiatu si miesto oblátky naservírujte čerstvé jablká.
  • Začnite experimentovať s naklíčenými semienkami a strukovinami.
  • Miesto chleba so salámou si skúste 2 krát týždenne pripraviť na večeru sušené placky.

 

So zdravým životným štýlom pomôže sušička

 

Pokiaľ to myslíte so zdravým stravovaním vážne, investujte do kvalitnej sušičky. Napríklad modely značky Excalibur dokážu sušiť i pri nízkych teplotách, a preto sú vhodné na prípravu sušených surových placiek z ovocia a semienok.

 

Sušičku tiež využijete k spracovaniu prebytku ovocia. V zime potom nemusíte utrácať za drahé plody zo zámoria, ktoré sú naviac často chemicky ošetrené.

 

About the author